Lifestyle/ Sport

Mijn 12 tips voor een gezonde levenstijl

Gezonder gaan leven en eten. Een item dat nog nooit zo welbesproken is geweest als nu. Ik geloof erin dat dit jouw levensstijl kan worden en dat je dit gedurende de rest van jouw leven kunt aanhouden. Ikzelf word er gelukkiger van. Ik voel me beter in mijn vel en dat uit zich ook mentaal. Je voelt je sterker, fitter, meer zin in het leven, mentaal happy, …

Een gezond & fitte levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn.

De keuze maken en volhouden zijn vaak de twee moeilijkste stappen. Gemotiveerd blijven is belangrijk, daarom mag je jezelf het ook niet te moeilijk maken. Begin met kleine stapjes en hou de drempel zo laag mogelijk. Begin bijvoorbeeld met 1x per week te sporten, stop met frisdrank, eet iets minder koolhydraten, eet minder vet vlees,… Maak het makkelijker voor jezelf! Zoek nieuwe, gezonde gerechtjes op. Op mijn blog streef ik naar gezonde, lekkere maar ook gemakkelijke gerechten. Die haalbaar zijn voor iedereen. Ik ben zeker als je dit een paar keren probeert dat je dit meer zult doen en er meer van zal kunnen genieten. Het kan jouw nieuwe levensstijl worden.

Tips & Tricks die voor mij werken:

 1. Eet geregeld, liefst 6 keren per dag. Telkens kleine porties. Weet wat je eet, combineer 1 eiwitproduct met groentjes of iets van koolhydraten met groenten. Bv. eet een slaatje met kip. Doe hier veel verschillende groenten in. Maar begin niet met nootjes, rozijnen, vettige dressing, broodstukjes, nog wat kaas erover, … Dit maakt het dan wel héél calorierijk. Hou het simpel!
 2. Vergeet niet te ontbijten. Je hoort dit zo veel, maar het is zo belangrijk. Niet alleen als je een sporter bent, maar ook gewoon om de voormiddag door te komen. Om verzadigd te zijn. Mijn favoriete ontbijtjes: een havermout kommetje (30 gram, 1 schepje proteïne poeder, amandelmelk en stuk fruit), een eitje en toast, toast pindakaas met banaan, magere kaas met fruit, ….
 3. Vergeet niet: ook ‘gezond eten’ bevat calorieën! Eet met mate, eet kleine porties. Vroeger at ik altijd een hele kom havermout, moet zeker een 80 gram geweest zijn, waarbij ik dit dan combineerde met verschillende soorten fruit, nootjes, proteïne dingetjes erin, … Toen ik dit allemaal eens ging optellen, zat ik al snel aan een ontbijt van maar liefst 650 calorieen. Veel te veel dus! Hieronder kan je een voorbeeld van een dagje uit mijn ‘eetdagboek’ terugvinden.
 4. BEWEEG!! Al is het maar 20 minuutjes per dag? Ideaal! Geen zin in een abonnement in de fitness? Geen probleem! Haal je matje, springtouw, eigen lichaamsgewicht, … maar naar boven. Je vindt een tal van intensieve korte workouts op het internet. Of ga ’s avonds na het eten eens een wandeling maken. Alle kleine beetjes beweging helpen. Zorg dat je vet verbrand. Even bewegen waarbij je hartslag rond de 130 is en bye bye fat 🙂 . Wat helpt er bij mij? HIIT. Dit zijn korte, maar intensieve oefeningen waar je hartslag snel omhoog gaat en waarbij je een 20 tal minuutjes echt afziet, maar achteraf enorm veel voldoening uit haalt. Wat ik zalig vind, is om ’s morgens wat vroeger op te staan en te gaan lopen. Heerlijk op mijn nuchtere maag genieten van de ochtendzon, het uitzicht, de vogeltjes die fluiten, … Dat is voor mij ‘instant happiness’. 😉
 5. Eet niet 3 keren op een dag koolhydraten. Beperk tot 1 x daags. Bv. heb je ’s morgens al een toast gegeten, dan eet je de rest van de dag enkel groenten met vlees, kaas, …
 6. Eet voldoende groenten en eiwitten: kip, eitjes, avocado, zalm, nootjes (klein handje per dag), … Tip: maak je dressing zelf met wat mosterd. Heerlijk pittig en mosterd bevat niet zo veel calorieën. Ik combineer dit zo: 1 el water, 1 el olijfolie en 1 el mosterd.
 7. Drink voldoende water! Cliché maar het is zo! Zet je fles naast je. Ik neem een fles van 1l. Dat lijkt deze hoeveelheden niet zoveel. Tegen de middag is deze van mij al leeg. Ik vul deze tijdens de dag weer op en tegen de avond heb ik twee flessen op. Et voilà, mijn 2 liter water is binnen.
 8. Mijn vrienden weten dat ik af en toe wel kan genieten van een lekker wijntje, een sangria, gin-tonic, … Jij ook? Mijn trucje: ik bestel er telkens een glas water bij. Ik drink dan iedere keer water bij mijn glaasje alcohol. Zo komt de alcohol minder snel in je bloed, drink je minder, word je minder snel tipsy  en ga je ook minder snel snakken naar vettigheid, want als je eens wat te veel op hebt, klinkt een burger, chips, een slize pizza … echt wel hééél aanlokkelijk! 🙂
 9. Plan zelf in wanneer je gaat zondigen & wat je wil snoepen. Laat je niet overtuigen om toch een hapje te nemen van een stukje taart of een wafeltje. Zondig ook niet de hele dag door. Kies 1 iets. Mijn favoriet: een verse pizza van de Italiaan of een grote kan Spaanse sangria 🙂 .
 10. Neem kleine tussendoortjes: appel, klein handje nootjes, proteïne bar, … Eet geen grote porties! Reken niet meer dan 150 calorieën voor een tussendoortje.
 11. Kruid je eten. Gebruik pikante kruiden zoals cayenne peper en pili pili. Ook kurkuma en komijn gebruik ik vaak in mijn gerechten. Kruiden zijn goed voor je spijsvertering.
 12. Combineer cardio met krachttraining. Heel de tijd lopen of op de crosstrainer staan, heeft geen enkele zin! Geloof me, zoek je balans hierin. Vraag raad bij jouw fitness. Ikzelf sta ook altijd klaar om advies te geven, maar natuurlijk ben ik geen personal trainer 😉 .

 

Een moment uit mijn eetdagboek:

Ontbijt:

30 gram havermout, 1 el body en fit proteine poeder, 150 ml amandelmelk, 8 frambozen, 4 aardbeien, 1/2 kiwi, 1 el pompoenzaadjes, 2 el rozijnen, 2 el whey crispy balletjes (body en fit).

10 uur:

1 appel in reepjes gesneden met kaneel poeder erover. Soms bak ik dit ’s morgens even in olijfolie, doe ik dit in een potje om mee te nemen. De appeltjes zijn dan lekker smeuïg.

Lunch:

Grote salade met twee spiegeleitjes: met paprika, kerstomaatjes, klein handje rozijnen, zaadjes, sla, spinazieblaadjes, … Ik giet er een grote scheut olijfolie over en kruid met peper, zout, Provençaalse kruiden. Om het iets pittiger te maken, voeg ik nog wat mosterd eraan toe.

15 uur:

Een proteïne bar, de witte chocolade smaak Body en fit is mijn favoriet. Of 1 rijstkoek met kippenwit, 1 klein handje nootjes, yoghurtje, …

Dinner:

Kip met gegrilde aubergine en courgette. Ik rooster 1 aubergine en 1 courgette in schijfjes in de oven. Met veel kruiden erop: peper,  grof zee zout, komijn, paprikakruiden, Provençaalse kruiden. Ik bak een stukje kip met kippenkruiden in wat olijfolie. Neem een groot bord groene sla en spinazieblaadjes. Giet daar een scheut olijfolie over, en voeg de kip en de gegrilde groenten erop. Echt lekker, voedzaam, proteine- en veggie overload en een zeer lichte maaltijd.

Ik drink zeker meer dan 2 liter water op een dag en ’s avonds zou ik nog eens een thee’tje drinken in mijn zetel. Ik begin mijn dag niet zonder mijn kopje koffie. Gemiddeld drink ik 3 koffietjes op een dag. In het weekend is dat soms wat meer, maar ik probeer dit zeker te beperken.

Je hoeft jezelf niet uit te hongeren, niets meer te eten, elke dag te sporten, .. Ga niet in het extreme, want dit hou je toch niet vol. Stel realistische doelen voorop, vergelijk je niet met anderen en breng jouw prioriteiten duidelijk in kaart. Zodanig dat jij je fijn voelt en trots bent op jouw eigen lichaam.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply