Knabbels

Healthy Apero Party

Aperitieven is voor mij TOP. Een gezellige zomeravond of knus binnen rond de tafel. Met een lekker glaasje en veel om van te smullen. Ik doe niets liever dan mensen uit te nodigen en voor hen allerlei lekkers te maken. Ik heb in deze post allerlei kleine en simpele receptjes neergeschreven die ik geregeld maak als ik bezoek heb. Perfect als je gasten wil ontvangen, of een ontspannende avond in je zetel..

Gezellig en lekker aperitieven, kan gezond zijn!

Je tafel mooi aankleden, en vol zetten met tapas hapjes. Zalig vind ik dat.. Geen werk de avond zelf. Je kan zelf genieten samen met je familie of vrienden, zonder dat je op het moment zelf veel werk hebt. Hieronder enkele leuke en simpele knabbeltjes om je gasten te bekoren.

Gevulde eitjes met tonijn

Nodig: 6 eitjes, 1 blikje tonijn, cottage cheese, 1 tomaat, verse bieslook en peterselie, p&z, paprikapoeder

Je kookt een 6 tal eitjes. Zorg dat ze hard gekookt zijn (8 tal minuutjes). Daarna laat je ze afkoelen in koud water. Ondertussen neem je 1 blikje tonijn, laat het vocht eruit lekken en doe dit in een potje.  Snij je tomaat in fijne stukjes. Neem 3 grote eetlepels cottage cheese, fijn gesneden tomaat, verse kruiden (verse bieslook, peterselie, peper en zout, paprika poeder) en meng dit onder de tonijn. Daarna pel je de eieren, en snij ze in twee. Je haalt voorzichtig het eigeel eruit. Je doet het eigeel bij je tonijnmengsel en plet alles goed (je kan dit ook in je blender of mixer). Daarna vul je de gehalveerde ‘eiwitschelpjes’ met het tonijnmengsel en leg ze op een mooi bordje. Je werkt af met wat peterselie en strooi nog wat peper erover. Lekker, ziet er mooi uit en een bron van proteïnen.


Gevulde wraps met zalm

Nodig: wraps, zalm, zure room, mierikswortel, verse spinazie blaadjes, p&z

Je neemt een wrap, kan je zo kopen in iedere winkel of gewoon zelf maken (later nog eens een blogpost hoe je deze zelf maakt). Je warmt deze even op in je oven of in de microgolf. Ik doe er altijd een paar druppels water op dat ze niet uitdrogen. Daarna neem je een kommetje, doe daar je zure room in met 2 theelepels mierikswortel, en p&z. Dit meng je goed. Je kan hier perfect nog wat verse peterselie of oregano aan toevoegen. Daarna kan je beginnen. Je neemt 1 wrap, smeer deze in met je zure roommengsel. Je legt daarop een plakje zalm en een 6 tal blaadjes spinazie. Je rolt deze op en doe er een doorzichtig folie rond. Bewaar deze een uurtje in je frigo. Erna kan je deze gewoon uithalen en in kleine stukjes snijden.


Dadels met geitenkaas

Nodig:  10 dadels, geitenkaas

Dadels kan je overal kopen, de gewone dadels (kleintjes) zijn te koop in iedere winkel. Maar die heerlijk dikke medjoul dadels vindt je vaak op de markt of in speciaal zaken. Maar het kan perfect met beide soorten. Je snijd ze gewoon in twee (als de pit er nog in zit, haal je deze eruit), en vul deze op met geitenkaas. Zo simpel, en een fantastische combinatie. Dit is 1 van mijn favorietjes.


Volkoren toast met pesto en prosciutto

Nodig: volkoren/spelt brood, groene pesto, prosciutto (verse van de slager!!)

Neem een lekker volkoren of spelt broodje, je toast een paar sneetjes brood in je broodrooster. Snij deze in stukken (welke vorm, kies jij zelf 🙂 ). Daarna beleggen met wat pesto (zelf maken of koop een lekker potje in de winkel) en wat prosciutto erop. Mijn hubby is er zot op. Echt easy, maar zoo lekker. 🙂


Tzatziki

Nodig: 150 gr griekse yoghurt, 1 komkommer, paar blaadjes verse munt, p&z, 1 teentje knoflook geperst, halve citroen (sap), 1 theelepel olijfolie

Schil je komkommer, en snij hem door de lengte in het midden. Haal het middelste eruit (de pitjes). Rasp alles fijn, en doe ze in een zeef en druk met een lepel het meeste vocht eruit (dit is zeer belangrijk want anders is je tzatziki te waterachtig). Daarna meng je de yoghurt, fijn gesneden munt, p&z, knoflook, citroensap en olijfolie door elkaar. Op het laatste doe je de geraspte komkommer erbij. Lekker met een dipkoekje erbij of op schijfjes komkommer.


Komkommer toastje met hummus

Nodig: schijfjes komkommer, hummus

Je snijd je komkommer in schijven (dit is eigenlijk een vervanger van toastjes) en doe daar een schepje hummus op ( je hebt in de supermarkten verschillende soorten hummus met allerlei soorten smaken). Ik ben er verzot op. Soms maak ik deze ook zelf, maar je kan veel te lekkere soorten kopen. Yummmm.


Tomaat mozzarella

Nodig: 1 tomaat, 1 bol mozzarella, handvol verse basilicumblaadjes, p&z, oregano, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels balsamico azijn

Je snijd alles in schijfjes, dresseer schijfje tomaat, schijfje mozzarella, … strooi er wat verse basilicum en p&z over. Daarna afwerken met olijfolie en balsamico. En klaar.. Echte pure smaken en de kleuren in dit gerecht staan zo mooi op je tafel.


Gegrilde zoete aardappel met ricotta en tomaat

Nodig: 1 zoete aardappel, ricotta kaas, tomaat, verse rozemarijn, Provençaalse kruiden, paprikapoeder, p&z

Je snijd de zoete aardappel in schijfjes (ik laat altijd de schil eraan), en leg dit op bakpapier op je bakplaat. Verwarm je oven voor op 180 graden. Je strooit er wat olijfolie, rozemarijn, Provençaalse kruiden, paprikapoeder en p&z over. En daarna in de oven. 15 tal minuutjes totdat ze zacht zijn. Je haalt ze uit de oven en smeer er wat ricotta kaas over. Snij je tomaat in fijne stukjes en leg deze op je geitenkaas. Je kan dit ook met een ander soort kaas: bv. kruidenkaas, cottage cheese, … Maar ik eet graag geitenkaas 😉


Gegrilde kikkererwten

Nodig: blik/bokaal kikkererwten, paprikapoeder, ras el hanout, Provençaalse kruiden, p&z, olijfolie

Je doet het vocht uit je blik kikkererwten, en strooi deze op je bakplaat. Strooi al de kruiden erover, en stop deze in een voorverwarmde oven op 200 graden. Een 20 tal minuten. Daarna nog 5 a 10 min op gril stand, en daarna laten afkoelen. Het zijn precies als nootjes. Mmmmm Healthy snack 🙂


Guacamole met dipkoekjes

Nodig: 1 rijpe avocado, 1 citroen (sap), bieslook, koriander, p&z, 1 teentje geperste look, pili pili

Je plet de avocado met een vork, voeg er de citroensap bij. Voeg er de fijngesneden bieslook, koriander, p&z, look en pili pili bij. Heerlijk met de zelfgemaakte dipkoekjes.

Tip: als je je guacamole op voorhand maakt, stop de pit (van de avocado) terug in je bereide mengsel. Zo wordt deze minder snel bruin. Maar maak je guacamole altijd als 1 van je laatste hapjes, en zet deze in de frigo. Want het is toch belangrijk dat je guacamole mooi groen blijft.


Rauwe groentjes: kerstomaatjes, wortel en komkommer sticks

Snij alle groenten die jij lekker vindt in kleine ‘frietjes’, simpel maar perfect om mee te dippen in allerlei soorten dipsausjes (tzatziki, hummus, olijventapenaden, …). Ik gebruik dit altijd als variant op ‘calorierijke’ dipkoekjes.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply