Diner

Sofia’s waterzooi

Kerstmis. Dan denk ik vooral aan eten en drinken. šŸ™‚ Maar daarom moet het niet altijd ‘zware kost’ zijn. Ik had vorige week een familie etentje. Ik wilde een kerstmenu op tafel toveren. Lekkere hapjes, een licht hoofdgerecht en een gezonde taart voor bij de koffie. In deze blog wil ik mijn hoofdgerecht met jullie delen: ‘Sofia’s waterzooi’ šŸ˜‰ . Een typische VlaamseĀ klassieker, uit het prachtige Gent, op een ‘gezondere’ manier gebracht.Ā 

Een feestelijk gerecht, dat je ook in de week kunt maken. Je kan dit vooraf klaarmaken en is eigenlijk wel een simpel recept. Je zal waarschijnlijk denken: waterzooi gezond? Met al die bouillon erin? Maar bouillon is gezond omdat er stoffen in zitten die je weerstand en je immuniteit verhogen. Ik maakte de waterzooi met kip, maar voor de vegetariƫrs onder jullie kan het perfect ook met tofu of enkel met groenten. Ik ga altijd voor het gemak, ik maak bouillon met bouillonkuipjes. Zo hoef ik niet te sukkelen met een ganse kip en gebruik ik gewoon kipfilets. Vaak wordt waterzooi ook gemaakt met boter en bloem.We maken hem lichter en gezond. Ik laat hem gewoon wat inkoken, met wat sojaroom en dan mengen met wat eigeel & voila. Een maaltijdsoep, vol vitaminen en smaak. Serveren met zoete aardappel, krielaardappelen of winter groentjes.

Sofia's waterzooi

Print Recipe
Serves: 6 personen Cooking Time: 50 min

Ingredients

 • - 6 kippen filets
 • - 4 selder stengels
 • - 2 prei stengels
 • - 4 wortels
 • - 3 sjalotjes
 • - 1/2 bloemkool
 • - 1 teentje look
 • - 1 el kurkuma kruiden
 • - Olijfolie
 • - 3 dl groenten bouillon (3 dl water en 3 groenten bouillon kuipjes)
 • - 750 ml soja light room
 • - Peper en zout
 • Voor je de waterzooi serveert:
 • - 3 el room los kloppen met 2 ei dooiers en dit doorheen je saus mengen
 • - Afwerken met wat verse peterselie

Instructions

1

Was de groenten, en snij de groenten allemaal in fijne reepjes, behalve de bloemkool. Deze doe je gewoon in kleine roosjes.

2

Zet 3 dl water op, breng tot aan het kookpunt en voeg de groenten bouillon kuipjes eraan toe. Roer eens in de bouillon.

3

Snij de kippenfilets in stukken (niet te klein), doe nu de kip in de bouillon en laat een 15 tal minuten lichtjes sudderen op een laag vuurtje (niet koken!! anders is je kip te gaar).

4

Stoof nu de groenten in een grote pot met olijfolie en kruid met peper en zout. Pers een teentje look en voeg deze bij de groenten.

5

Haal nu de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg de groenten bouillon en de soja room (niet alles, laat zo een 200ml over om te mengen straks met de eidooiers) bij de groenten, meng voorzichtig onder elkaar. De kip mag er ook bij.

6

Laat de waterzooi een 15 tal minuten pruttelen op zacht vuurtje. Proef! En kruid bij met peper en zout.

7

Neem nu een klein kommetje, doe hier de 2 eierdooiers met 3 el room in en klop het mengsel los met een vork.

8

Neem de pot van het vuur, en meng dit mengsel erdoor.

9

Serveer met wat verse peterselie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply