Diner/ Lifestyle

Een kerst vol groenten

Een tip om je Kerstdiner gezond te maken? Dat mensen zich niet volproppen met brood, romige sauzen, mayonaise, kroketten, frietjes,… Zorg voor EXTRA GROENTEN. Ik serveer héél graag bijgerechten: schotels vol groenten.

Deze groenten porties zijn telkens voor 2 personen.

  • Zoete aardappelpuree met prei en champignons

Schil de zoete aardappel, snij in stukken en kook gaar in kokend water met een blokje groentenbouillon. Ondertussen snij je de champignons (150 gram) en prei (1) in fijne stukjes en stoof je dit samen met een ajuintje in wat olijfolie tot het mooi glazig is. Zet even aan de kant. Als de zoete aardappelen gaar zijn (door even met je vork in te prikken), giet je het water af. Giet er wat olijfolie (2 el) en geutje amandelmelk bij, kruid met peper, zout en wat nootmuskaat. Stamp nu met een stamper tot een puree (of eventueel in een keukenmixer moest je echt een mousse willen). Daarna spatel je de gebakken groenten erdoor. Werk af met wat grof zeezout, peterselie en wat olijfolie. Yumm!!!

  • Geroosterde wortelen en pastinaak

Schil de wortelen (5) en snij samen met de pastinaak (1) in lange repen (niet te dik maar ook niet te dun, ik snij een wortel in de lengte in 4 lange stukken). Leg op de bakplaat, kruid met olijfolie, peper, zout, kurkuma, komijn en wat Provençaalse kruiden. Rooster nu in een voorverwarmde oven om 200 graden. Een 20/30 tal minuten.

  • Gebakken rode kool met appel en pompoenpitten

Snij de rode kool (2 handjes) in stukken. Neem een grote steelpan, stoof de rode kool in olijfolie en kruid met zwarte peper, grof zeezout en snuifje kaneel. Ondertussen schil ik 2 groene appels en snij in stukjes. De stukjes appel mogen samen met 2 el pompoenpitten bij de rode kool, laat even mee stoven. Blus met wat ahornsiroop (2 el) en snufje kaneel en laat nog even verder stoven (5tal minuten). Serveer in een leuke kom, doe er nog wat grof zeezout bij en serveer met eventueel wat zonnebloempitten erover.

  • Geroosterde butternut met walnoten

Snij de butternut in schijfjes en daarna nog eens in twee (als halve maantjes). Leg ze op de bakplaat, kruid met grof zeezout, paprikakruiden, zwarte peper en komijn. Zet in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 20/30 tal minuten. Serveer op een leuke schaal en giet er wat olijfolie, grof zeezout en kruimel er walnoten over.Serveer er eventueel wat verkruimelde feta of geitenkaas bij.

  • Gepofte zoete aardappel met bos champignons, spinazie en cashews

Neem voor elke persoon 1 zoete aardappel (grote). Smeer iedere zoete aardappel wat in met zonnebloemolie, prik er met een vork wat gaatjes in, kruid met zwarte peper en grof zeezout en stop iedere patat in aluminiumfolie (zoals een papillot). Leg op een bakplaat. Zet ze in de oven op 200 graden voor ongeveer 50/60 minuten. Ondertussen snij je de bos champignons (1 bakje) in fijne stukjes en stoof dit samen met een sjalotje (3 sjalotjes) in wat olijfolie glazig. Voeg bij de champignons 3 grote handen verse bladspinazie en 120 gram cashewnoten. Stoof dit nog even aan totdat de spinazie gekrompen is. Daarna haal de aardappelen uit de oven, trek je ze wat open, doe er het groentenmengsel in. Serveer met wat granaatappel en verse peterselie. Hou je van zure room? Voeg hier een lepeltje aan toe op de patat.

  • Bloemkoolrijst met pompoenpitten, paprika mix en pijpajuin

Doe de bloemkool (1) in roosjes in de blender/mixer. Mix dit tot rijst. Bak dit in wat olijfolie, kruid met peper, zout en kurkuma kruiden (of eventueel curry kruiden). Snij 3 pijpajuintjes in fijne ringetjes, snij 3 kleurenpaprika mix (rood, geel en groen) in fijne blokjes en doe deze erbij. Voeg nu ook 2 handjes pompoenpitten eraan toe. Laat nog een 5 tal minuten bakken op het vuur. Klaar! Super lekker bij een stoofpotje! Werk af met wat verse peterselie en grof zeezout.

  • Broccoli met tahin dressing

Doe de broccoli in roosjes en kook in water gaar (als je er met een vork goed kan inprikken). Extra tip: ik doe altijd een groentenbouillon blokje bij mijn kokende water. Dit geeft extra smaak aan je broccoli. Ondertussen maak je de tahin dressing: 1 el tahin (sesampasta), 1 tl ahornsiroop, 1 el olijfolie, 1 el water, 1 tl citroensap. Meng alles goed in een kommetje. Als de broccoli gaar is, giet je het water af en kruid met grof zeezout en zwarte peper. Serveer met de tahin dressing erop. (Maak je de broccoli op voorhand? Rooster ze nog een 15 tal minuten in de oven voor je ze serveert.

 

  • Geroosterde bloemkool met Garam Masala (kruid)

Het woord garam betekent warm en masala betekent kruidenmix. Garam masala is dus een kruidenmix waar het warm van krijgt. Het bestaat uit koriander, komijn, kardemom, kruidnagel, chili, nootmuskaat, … Mmmm, HELEMAAL mijn ding! Neem 1 bloemkool, verdeel deze in roosjes en spoel goed af in koud water. Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe deze in een kom. Besprenkel de bloemkool met olijfolie, 1 teentje uitgeperste look, fijn zeezout, zwarte peper en het kruid garam masala (2 el). Leg ze op de bakplaat en rooster ze voor ongeveer een 20/30 tal minuten. Wil je iets om de bloemkool in te dippen? Serveer met een yoghurt sausje (gewoon wat yoghurt mengen met peper, zout, verse bieslook, look en cayennepeper). Smakelijk!

 

Keuze genoeg voor jou? Je kan dit alles combineren met een lekker stukje vlees, vis of durf en ga voor een vegetarische/vegan tafel: met falafel, vegetarische burgers, soorten kazen, … Of een stoofpotje past hier ook super goed bij! Kijk gerust eens op mijn blog, er staan tal van recepten bij ‘diner’!

En als dessert…

Dessert: Gezonde panna cotta! ZERO lactose, HEALTHY genieten! 🙂

Nog een extra tip: tijdens de feestdagen zijn het de ene apero’s, wijntjes, .. na de andere. Wissel af met telkens een glas water. Zo drink je de helft minder alcohol tijdens de kerst dan dat je normaal zou doen.

& vergeet niet om te bewegen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply