Lifestyle/ Sport

Tips om de donkere maand januari healthy & happy door te komen

Elke winter deel ik mijn ’tips’ om deze donkere periode Healthy en Happy door te komen. Want ook ik heb er soms eens last van. En zeker in deze tijden. 🙂 We moeten zorg dragen voor ons zelf, af en toe ‘onze eigen noden’ voorop stellen.

Daarom 8 to do’s voor jullie! Die voor mezelf echt werken.

1.Zorg voor jezelf.

Zorg extra goed voor lichaam maar ook voor je ‘mind’. Plan per dag een 10tal minuutjes ‘me-time’ in. Tijdens de corona tijd wel iets moeilijker want anders zou ik zeggen verwen jezelf met een pedi-manicure, ga naar de sauna, kapper, … Maar plan nu wat ‘ontspannende dingen’ thuis is: lak je nagels, lees een aantal bladzijden uit je favoriete boek, neem je ontbijtje mee naar buiten en ga in de zon zitten met een dikke jas, leg een maskertje op je gezicht, drink een warme cappuccino, kurkuma latté, theetje. Ga aan het bakken. Speel een gezelschapspel. Luister naar je favoriete muziek en zet het dan MEGA luid 🙂 … Doe iets waar jij je beter door voelt. Ook al heb je kids, plan dit in! Vraag aan je hubby of hij eens even voor de kids wil kijken en Do it! Hierdoor zit je gegarandeerd beter in je vel!

2. Ga gezonder eten en drink water!

De grote cliché! Maar daarom niet minder waar.

Streng diëten is totaal niet nodig, enkele aanpassingen doen al zo veel! Een superstreng dieet waarbij je nooit mag zondigen, houdt bijna niemand vol!

Enkele tips & tricks:

*Ik denk maar aan 8 glazen per dag water drinken en meer groenten in je maaltijden te stoppen. Eet elke dag iets van fruit (min 1/max 3).

*Doe af en toe eens aan een ‘vast moment’ (je eet bv. niet meer van 20 uur ’s avonds tot 12 uur ’s middags) en je zal je zoveel beter voelen. Het geeft je darmen rust.

*Probeer een aantal keer per week vlees te vervangen door iets vegetarisch bv. peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen, …) Maak een ‘vegetarisch stoofpotje met super veel groentjes’ in. Gebruik wat nootjes (gezonde vetten) in je gerechten zoals deze ‘zoete aardappel puree met amandelen’ Of maak een warm soepje (helpt ook goed tegen de honger!).

Lees voedingslabels Of geef ‘what you eat in a day’ eens in in een app waar je kan zien hoeveel en wat je eet op een dag. Daarom niet elke dag, maar af en toe. Weet wat je eet! Want vaak zit er in de zogezegde ‘gezonde voeding’ veel toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Ik denk maar aan granola’s, proteïne bars, vegetarische vleesvarianten, muesli, …

*Plan de zondag avond wat je tijdens de week gaat eten. Zo weet je telkens wat je op welke dag gaat eten en kan je rekening houden met de hoeveelheid groenten, eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, … Ook een leuke tip probeer eens ‘foodbag‘; lekkere, gezonde voeding aan huis geleverd. Een aanrader!

*Luister naar je lichaam: heb je honger eet (gezond), heb je genoeg stop met eten. Prop jezelf niet voel of schep maar 1 bordje op. Als je jezelf uithongert, is de kans groter dat je gaat beginnen hunkeren naar ongezonde snacks. Kook iets gezond, zo kan je er meer van eten en blijf je niet met honger zitten.

Wie zich fit en in shape wil voelen, daar hoort natuurlijk wat extra werk bij. 🙂

*Maak zeker ruimte om in het weekend eens een glaasje te drinken of om eens een maaltijd te eten die je tijdens de week niet eet! Verwen jezelf, maar op de juiste manier! Ik zou niet zonder het ‘genieten’ kunnen! Want vergeet nooit, je leeft maar 1 keer!

3. Beweeg, buiten!

Je bent vaak druk bezig, waardoor ‘beweging’ vaak het laatste puntje op de agenda staat.

Een drukke kantoorjob? Strek regelmatig je benen. Werk 50 minuten intens door, maar sta dan 5/10 minuten recht om eens de trap te nemen, water te gaan drinken, naar het toilet te gaan, … Ga tijdens je middag pauze een wandeling maken. Je concentratie zal verbeteren en op het einde van de dag voel je je minder suf.

Maak PLEZIER. Zoek een activiteit met eventueel een WORKOUT BUDDY die bij jou past (wandelen, rolschaatsen, fietsen, joggen, HIIt trainingen, buikspier oefeningen, kracht training, …). Ben je maar alleen? Er zijn tal van workout apps die gratis workouts aanbieden. Geen excuses meer. Gewoon DOEN!

Vooral HIIT heeft een bijzonder effect bij mij (wij gebruiken de app SWEAT om onze workouts at home te doen samen met mijn vriendin, buiten op haar terras). Vooral ’s morgens vroeg op mijn nuchtere maag trainen geeft mij een enorme boost! Moet ik mij soms uit het bed sleuren, ZEKER! Maar vroeg bewegen komt er endorfine vrij, wat een opgewekte stemming oplevert. Sta ik wat ‘slecht gezind’ op, erna voel ik mij een pak beter.  Het hoeft helemaal niet lang te zijn, 20 minuutjes springen heeft al zijn effect!

4. Opruimen maar!

Rommel is nooit een goed idee. Rommel in huis, betekent voor mij ook rommel in mijn hoofd 🙂 Ga aan de slag en hou een voorjaarsschoonmaak. Doe kamer per kamer, kast per kast! Geloof me je zal je beter voelen. En een voordeel, doe je een aantal dingen weg? Een perfect excuus om eens iets nieuws te kopen 😉 .

5. Breng licht in huis!

Ook al is het donker buiten, doe je gordijnen open, steek kaarsjes aan, … Maak het gewoon gezellig thuis. Home sweet Home!

6. Zoek voor jezelf een vast ritme.

Het is belangrijk om een vast ritme in je dag te brengen. Je lichaam went zich aan het aantal uren slaap per dag. Je lichaam zal snel geconditioneerd worden om op tijd moe te worden maar dus ook om op tijd op te staan. Probeer dus rond hetzelfde uur te gaan slapen, en dan ook rond hetzelfde uur terug op te staan. Misschien eens een halfuurtje vroeger je wekker zetten en plan  een korte workout in! Onbetaalbaar!

7. Zoek sociaal contact op.

Het is koud. Het is ‘Corona tijd’. Het is sneller donker. Vaak ben je geneigd om thuis te blijven, of om gewoon in je zetel te kruipen onder een dekentje en er in het weekend niet meer uit te komen. Doe dit niet. Ga samen met een vriend/vriendin wandelen, lopen, … Spreek eens af aan de voordeur voor een korte babbel, ga samen een ’take away’ koffietje halen, … Maar kom buiten en ga mensen zien. Het gevoel ‘alleen zijn’ overkomt je zo snel. Gezelligheid en je vertoeven tussen mensen die je het liefste ziet, kan wonderen doen voor je humeur. Zeker in tijden van de lockdown! En het geeft je meer energie!

8. Schrap iets waar je NIET gelukkig van wordt.

Verplichtingen die zullen er altijd zijn. Maar als er nu 1 iets is waar je iedere keer tegenop ziet. Kom op voor jezelf en schrap dit! Hiermee stoppen zal je opluchten. Zoek een goeie balans in je leven en zoek de dingen op waar jezelf voldoening aan beleeft!

Hopelijk kunnen deze tips jullie helpen! En vergeet niet jezelf graag te zien!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply