Diner

Marokkaans stoofpotje van rund & groenten

Ooooh wat hou ik van dit seizoen. Warme & gezonde stoofgerechten, mmmmm! Vooral met een Wereldse toets. Zoals dit Marokkaans gerecht!

Stoofpotjes zitten vaak vol met zwarte fond en/of boter. Dit maakt het vaak enorm zwaar voor de maag en darmen. Daarom maakte ik mijn rundstoofpot een pak lichter en daarom ook makkelijker verteerbaar. De kruiding en het zoete van de abrikozen, appel en dadel maken het voor mij persoonlijk af. Het is een bommetje aan smaken! Door de extra komijn, kaneel, het zoete fruit krijg je echt de ‘flavors’ van het Midden-Oosten.

Als je het kruid Ras-el-hanout nog niet kent, schrik niet. Dit is een kruidenmengsel uit de Noord-Afrikaanse/Midden-Oosterse landen. Het is dan ook tegenwoordig in bijna alle supermarkten wel te koop. Er zit o.a. kurkuma, kruidnagel, gember, nootmuskaat, kaneel, … in. Het heeft een vrij sterke smaak wat alleen maar ten goed komt in dit gerecht.

Heerlijk met zoete aardappel frietjes, kriel aardappelen of pastinaak frietjes. Of als apero op vrijdag? Dippen met flatbread! Zoooo Goed!

Enjoy!

 

Marokkaans stoofpotje van rund & groenten

Print Recipe
Serves: 4

Ingredients

  • - 800 gram rund stoofvlees
  • - 500 gram tomatenblokjes
  • - 8 wortelen
  • - 1 grote ui
  • - 1 teentje look
  • - 1 groot bakje champignons
  • - 2 zoete punt paprika's
  • - 10 gedroogde abrikozen
  • - 2 blaadjes laurier
  • - 8 dadels
  • - 2 appels
  • - 1 el komijn, 1 el Ras-el-Hanout, 1 tl gember, 2 tl kaneel
  • - 400 ml runderbouillon
  • - Olijfolie
  • - Optioneel: verse koriander of peterselie

Instructions

1

Snij het rundsvlees in stukken van ongeveer 3 cm. Neem een tajine of een stoofpot. Doe hierin wat fijngesneden ui, teentje look en schroei het vlees aan beide kanten aan. Zodanig dat het mooi bruin ziet aan de buiten kant. Kruid met peper, zout en 1 el Ras-el-Hanout en 1 el komijn. Belangrijk dat je het lang genoeg toe schroeit want anders kook je het vlees als je het straks 2/3 uur moet op zetten en wordt het vlees niet mals.

2

Daarna mag je runderbouillon erbij en laat op een zacht vuur sudderen (1u30 min).

3

Ondertussen snij je de groenten: champignons, paprika en wortel in blokjes of schijfjes. Zet even aan de kant.

4

Roer af en toe in het vlees zodanig dat het niet aanbakt. Het water verdampt? Voeg wat extra water eraan toe.

5

Na 1u30 min mag de tomatenblokjes erbij en de groenten. Voeg 2 blaadjes laurier erbij.

6

Kruid met extra specerijen: 1el komijn, 1 el Ras-el-Hanout, 1 tl gember en een extra snuf kaneel.

7

Laat nog 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.

8

Schil en snij de appel in blokjes, de abrikozen en dadels mogen in reepjes.

9

De laatste 15/20 minuten mogen de dadels, gedroogde abrikozen en de stukjes appel erbij.

10

Meng alles goed door elkaar.

11

Serveert met wat jij lekker vind en nog wat extra koriander of peterselie on top.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply