Diner

Chili con carne met volkoren rijst

Zoals sommige onder jullie wel weten, hebben we afgelopen zomer een roadtrip door het magnifieke Mexico gemaakt… Eén van onze mooiste reizen. Ik ben op slag verliefd geworden op het land, de natuur, op de locals, hun levensstijl en hun heerlijke zelfgemaakte tequila 😉 maar vooral op het eten. Ik at daar bijna elke dag guacamole en chili con carne. Ik kon niet anders dan dit laatste gerechtje aan te passen naar een gezonde versie voor op de blog…

Olé!

Chili con carne is op zich al een gezond gerechtje: veel groentjes, pure tomatensaus, verse kruiden, … Ik neem gewoon in mijn versie mager kalfsgehakt of puur rundgehakt. Want gemengd gehakt is wel wat vettiger. Ik serveer ook volkoren/bruine rijst bij dit gerecht, dit geeft je sneller een voller gevoel én bevat meer vezels dan gewone witte rijst. De afwerking met de verse koriander, limoen & avocado maken dit gerecht helemaal af. Om je vingers van af te likken, geloof me 🙂 … Perfect om te serveren aan je gasten.

Chili con carne met volkoren rijst

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 50 min

Ingredients

  • - 1 ui
  • - 2 wortels
  • - 2 stengels selder
  • - 1 rode paprika
  • - 300 gram rode bonen
  • - 100 gram maïs
  • - 500 gram mager kalfsgehakt (niet zo gemakkelijk te vinden, meestal op bestelling) of puur rundgehakt (dit is ook mager)
  • - 600 gram tomaten passata
  • - 1 blikje tomatenpuree
  • - Geutje rode wijn
  • - Kruiden: kaneel, komijn, paprika, pili pili (vers of in kruiden), p&z, 1 vetvrij groenten bouillonblokje en 1 teentje look
  • - Olijfolie of kokosolie (om te bakken)
  • Afwerking:
  • - 2 zakjes volkoren bruine rijst
  • - 1 advocado
  • - 1 potje zure room
  • - 1 Limoen
  • - Verse koriander

Instructions

1

Snij je ajuin, selder en wortels in kleine stukjes en stoof alles in wat olijfolie.

2

Daarna snij je de paprika fijn en doe die erbij.

3

Als de groentjes iets zachter zijn, doe je de passata en de tomatenpuree erbij.

4

Vervolgens begin je te kruiden: verse pili pili (of in kruiden), paprika poeder, komijn, 1 teentje look en je groenten bouillonblokje.

5

Als alles wat gesudderd heeft op een laag vuurtje, doe je de maïs en de rode bonen erbij.

6

Laat nu staan op een zacht vuurtje. Ongeveer een 15 minuutjes.

7

Ondertussen bak je het gehakt in wat kokosolie. Kruid met komijn, kaneel (geeft je saus een héérlijke smaak) en p&z. Als je een flesje rode wijn open staan hebt, dan mag je die altijd blussen met een geutje rode wijn. 🙂

8

Als het een licht bruine kleur heeft, doe je het gehakt bij je saus.

9

Laat dit nog wat sudderen. Een 20 tal minuten op een laag vuurtje.

10

Ondertussen kook je ook de rijst.

11

Voor de afwerking:

12

Snij wat avocado in stukjes, snij wat koriander fijn en snij een limoentje in 4 gelijke stukken.

13

Dresseer: Vul je bord met 30 gram rijst, doe er een schepje Chili bij en werk af met klein schepje zure room, stukjes avocado, koriander en schijfje limoen.

Notes

Als je graag fruit eet in een gerecht, kan je er nog bovenop wat mango stukjes doen. YUMMIIEEEE 🙂 Tip: Je kan het gehakt ook vervangen door kippengehakt. En maak je saus de avond ervoor, als de saus een nachtje heeft getrokken, smaakt hij nog heerlijker.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply