Knabbels

Gezond aperitieven: 6 heerlijke hapjes

Aperitieven doe ik graag, maar altijd die chips, nootjes, gefrituurde hapjes, … Daar heb ik soms een hekel aan. Pas op, dat kan eens smaken hé maar altijd diezelfde vettige hapjes. Nee, niet voor mij. Ik ga altijd op zoek naar ‘gezondere’ hapjes om te serveren aan mijn gasten. Die heerlijk samen gaan met een lekker fris drankje, cocktail of mocktail. Vorig weekend kwam mijn schoonfamilie eten. Geen gemakkelijk publiek omdat ze de ‘gezonde keuken’ nog niet echt gewoon zijn. Maar ik hou van een uitdaging. En ja hoor, ze vonden het allemaal lekker! Joepieee!!! Hieronder de hapjes die ik op mijn tafel toverde:

  • Zoete aardappel toast met guacamole

*1 zoete aardappel, 1 el olijfolie, peper, zout, 1 el Provençaalse kruiden, 1 avocado, 1/2 citroen, 1 el koriander, 1 el bieslook, snuifje pili pili

Verwarm je oven voor op 180 graden. Snij de zoete aardappel in schijfjes (ongeveer 2 cm dik), leg ze op een bakplaat. Giet wat olijfolie erover, kruid met peper, zout, provencaalse kruiden. Zet ongeveer 20 min in een voorverwarmde oven. Als de zoete aardappel mooi bruin is, en zacht binnenin zijn ze klaar. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Ondertussen maak je de guacamole: Snij de avocado in 2, haal de pit eruit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Plet het vruchtvlees met een vork. Giet er citroensap over, kruid met pili pili, peper en zout. Snij de verse koriander en bieslook fijn, doe deze bij je mengsel. Meng alles goed door elkaar. Ik doe daar vaak ook nog een klein tomaatje bij, dat ik snij in kleine blokjes. Proef, mag er nog wat pit in? Doe nog wat pili pili erbij.

Neem nu een aardappeltoastje en leg er wat guacamole op. Heerlijk lekker & een gezond hapje!

  • Speltcrackers

Het recept kan je in een eerdere blogpost terugvinden: ‘Homemade speltcrackers’.

  • Bruchettas met een pittige tomatensalsa

*10 sneetjes volkoren brood of speltbrood, 3 tomaten, 2 pijpajuin, 2 el olijfolie, 1 teentje look, paar blaadjes basilicum, peper, zout, 1 el Italiaanse kruiden, 1 tl cayennepeper.

Snij je brood in 10 sneetjes, leg ze op een grill plaat, en giet wat olijfolie erover. Kruid met peper en zout. Deze mogen in een voorverwarmde oven op 180 graden. Ongeveer een 15 tal minuutjes. Als de bovenkant lekker krokant aan voelt, zijn ze klaar.

Snij je tomaten in fijne blokjes (haal al het vocht en de pitjes eruit). De pijpajuinen mag je in fijne ringetjes snijden. Doe de blokjes in een kommetje samen met de ajuintjes. Kruid met Italiaanse kruiden, veel peper, cayennepeper (geeft power aan je bruschetta), zout en look. Giet goed wat olijfolie erbij en meng goed door elkaar. De basilicum blaadjes mag je grof snijden en erbij voegen. Neem de geroosterde sneetjes brood en beleg dit met de tomatensalsa.

Lekker fris, maar ooooverheerlijk.

  • Homemade hummus

*1 bokaal kikkererwten (200 gram), 2 tl tahin (sesampasta), 2 teentjes look (geperst), 8 el olijfolie, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kurkuma (geeft een extra gele kleur aan je hummus), 2 el citroensap, peper, zout, 1 tl paprikakruiden

Laat je kikkererwten uitlekken in een vergiet. Neem je keukenmixer, doe alle ingrediënten erin en mix tot een gladde massa. Is de hummus nog te dik giet klein beetje water eraan toe en nog een extra lepeltje olijfolie.

  • Ricotta dip met zongedroogde tomaten & verse bieslook

*1 ricotta pot (150 gram), 80 gram zongedroogde tomaten (in olie), 1 handje verse bieslook, peper, zout

Lepel de ricotta kaas in een kom. Snij je bieslook en de zongedroogde tomaten in fijne stukjes. Doe dit bij je ricotta mengsel. Kruid met peper en zout. Dit smaakt zo heerlijk met de speltcrackers. Mmmmm, ideaal als aperitief hapje, of als lunch op je boterham.

  • Speltwrap met spinazie, zure room, mieriekswortel & kip

*3 volkoren speltwraps (kan je zelf maken, recept staat op de blog of volkoren wraps kan je al kopen in de winkel), 2 handjes spinazie blaadjes, 1 potje zure room, 2 tl mierikswortel (klein potje te vinden in elke winkel), 1 el verse bieslook, peper, zout, 9 sneetje kippewit, 20 gram pindanootjes (grof gehakt)

Maak eerst je wit sausje: doe je zure room in een kom, doe er twee theelepels mierikswortel bij en kruid met peper, zout, en verse bieslook. Neem je wrap, doe er wat van de zure room erover en verdeel met een lepel over de wrap. Leg 3 schelletjes kippewit verspreid op je wrap, leg er bovenop wat spinazieblaadjes. Dat het mooi bedekt is. Kruid nog wat met peper en zout. Hak wat pindanootjes fijn, en strooi er nog wat over. Rol de wrap stevig op, en doe dit in doorzichtig folie. Leg dit in je koelkast. Als je gasten er zijn, snij de wrap in fijne rolletjes.

 

Met deze hapjes verwen jij jouw gasten! Ze zijn heerlijk, fris, lekker licht, voedzaam, … Gewoon perfect.

Smakelijk én geniet ervan!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply